Градове в Стара планина

Малките градчета в Стара планина – природни забележителности и туризъм


Близо 1/3 от територията на България е заета от планини. Те са изключително разнообразни по релеф и предлагат на посетителите богати възможности за почивка, спорт и развлечения. Планината от край време е осигурявала поминъка на местните хора. Те са се научили да използват предоставените от планината ресурси и са съобразяват своя живот с природните дадености. Голям брой села и малки градчета са разположени в планините ни или в тяхното подножие. В тях има добри условия за туризъм през цялата година.


Стара планина е най-дългата от българските планини. Известна е и като Балкана, което е дало името на полуострова. По времето на траките планината се е наричала Аемен.  По-късно местното нaселение нарича плaнината Хемус, Хем или Емус. Слaвяните използват името Мaторни планини. На лaтински език това ознaчава Стара, Зряла, Голяма планина.

 

Забележителности в градовете на Стара планина

 

Безспорно всички планини в България са красиви, но поради своята голяма територия и дължина в Стара планина природните и културни забележителности са най-многобройни. Всяко едно от малките градчета в подножието на планината е уникално със своите забележителности.

 

Белоградчик

 

Белоградчик е най-северозападния град разположен в Западна Стара планина. Символ на града са причудливите форми на Белоградчишките скали. Това е уникален природен  феномен, който няма аналог в света. Белоградчишките скали са на възраст над 230 млн. години.

 

Близо до Белоградчик се намира пещера Венеца. Тя е отворена за посещения от 2015г. Венеца е първата пещера в България, която е осветени с цветна светлина по европейски проект.

 

На 25км от Белоградчик се намира и известната пещера „Магурата”, която е с дължина 2 500м.

 

В Белоградчишката обсерватория  на Института по астрономия се разрешава посещението на туристи, след предварителна заявка. При ясно време тук може да наблюдавате Луната, планетите Юпитер и Сатурн, както и различни звезди.

 

Чипровци

 

Град Чипровци е разположен в тясна долина в Западна Стара планина по горното течение на река Огоста, оградена от Чипровската планина на югозапад и Язова планина на североизток. Символът на града са чипровските килими, които се тъкат ръчно и могат да съдържат различни фигури и мотиви – според вкуса на клиента, но и според местните традиции.

 

В случай, че посетите града може да направите релаксираща разходка по екопътека „Деяница” в Стара планина. Пътеката преминава през редица живописни кътчета и само след 1:30 часа ще видите красотата на Чипровския водопад.

 

Друг интересен обект, който си заслужава да посетите е Чипровският манастир. Той се намира по поречието на река Чипровска Огоста на около 5 км североизточно от Чипровци, в подножието на Язова планина, която е част от Западна Стара планина. Манастирът е построен  по времето на цар Симеон I.

 

Берковица

 

Берковица е разположен в полите на Западна Стара планина, в югозападния край на едноименната котловина, скътан в подножието на връх Ком /2016м/. За да се качите на върха може да ползвате туристическия маршрут от града до върха. Този маршрут е по силите само на опитни планинари, тъй като разстоянието е значително – 18км.

 

Природата тук е била много щедра. Вековни кестени, букови и смърчови гори покриват планината.

 

„А каква чудна природа тука! Каква красота в това непознато райче”

 

Тези думи са изречени от патриарха на българската литература Иван Вазов, когато посетил града.

 

Хижа „Ком” е едно от малките места в Стара планина, където през зимата може да карате ски.До хижата и ски влека може да се стигне с кола.

 

Берковица е известна с часовниковата кула и къщата музей на Иван Вазов.

 

Вършец

 

Най-старият балнеолечебен курорт в България Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина. Топлата минерална вода е големият дар от природата за Вършец. Тя и мекият планински климат предопределят развитието на града като балнеоложки център със 170 годишна история.  Минералните води са от няколко извора с температура около 37 °C. Водата им е бистра, мека и слабо минерализирана. Тя е с ниска минерализация (196,6 мг/л) и с умерена алкална реакция (pH 8,7). Първата държавна минерална баня е построена през 1910г. Въпреки добрите предпоставки за развитие на SPA туризма, Вършец все още изостава в развитието си в сравнение с останалите балнеоложки курорти.

 

Една от забележителностите на града  е Алея на чинарите – пешеходната алея с чинари и секвои на над 100 години.

 

В града се намира вторият по големина на Балканския полуостров изкуствен природен парк след Борисовата градина в София. Паркът обхваща площ от 800 декара.

 

От Вършец има туристически пътеки до старопланинския връх Тодорини кукли (1785 m), наречен така заради групата от хълмове, които наподобяват женска фигура. Маршрутът започва над квартал Заножене и се преминава за около 4 часа, но съдържа стръмни изкачвания и е подходящ за добре подготвени туристи.

 

Под северните склонове на връх Тодорини кукли, в землището на село Бързия, се намира Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий”. Той е със статут на действащ девически манастир. До манастира може да се стигне както от Вършец, разстоянието е 12км, така и от Берковица, която е на 9км.

 

Етрополе

 

Етрополе е разположен в живописната котловина на река Малки Искър, в северните склонове на Стара планина, в подножието на връх Баба /1787 м/. Над Етрополската котловина се извисяват много старопланински върхове – Звездец, Шиндарника, Свети Атанас, Мара Гидия и др.

 

Стара планина предопределя развитието на града. През 16 век, в резултат на откритите метални руди, тук започват да се развиват рударството и занаятчийството. Добиват се желязо, мед, злато и сребро. Днес тук високо в планината се намира открития рудник на „Елаците-Мед”, които добиват медни руди.

 

На 5 км източно от Етрополе, по северните склонове на старопланинския Черни връх се извисява Етрополския манастир „Света Троица“. До манастира се намира Етрополски водопад „Варовитец“.

 

Тетевен

 

Градът се намира в долината на река Вит, между две части на Стара планина – Златишко-Тетевенската и Васильовската планина. Тетевен е един от най – живописните български градове. Наблизо е биосферен резерват „Царичина”. В него има повече от 600 растителни вида, някои от които са включени в Червената книга със защитени видове. Приятни туристически пътеки водят до близките резервати „Боатин” и „Козя Стена”.

 

На около 3 км южно от Тетевен се намира водопадът "Скока" с височина 30 м. До него се стига по маркирана екопътека, която се вие по живописното ждрело на река Козница.

 

На няколко километра от Тетевен е може би едно от най-известните села в България – Рибарица. Дългото почти 10 км селце е една от най-предпочитаните дестинации за селски туризъм.

 

Троян

 

Троян е разположен в долината на река Осъм, при сливането на реките Бели Осъм и Черни Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина.

 

Градът е известен с добре развитата си промишленост. В последните години силно се развиват селския и планински туризъм. През Троянския проход се достига до туристическия комплекс „Беклемето”, разположен високо в Балкана, който предоставя възможности за целогодишен туризъм, включително и за каране на ски.

 

В района на Троян се намират природните резервати Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Те са част от Национален парк „Централен Балкан“, известен със своята уникална растителност и животински свят.

 

В резервата Северен Джендем се намират около 30 водопада с височина над 20 м.

 

Резерватът Стенето е богат на пещери, които са недостатъчно проучени поради съществуването в тях на опасни участъци. Козя стена е малък резерват създаден с цел опазване на старопланинския еделвайс, на вековни букови и буково-елови гори. На територията му се намират уникални скални формации, обитавани от много видове грабливи птици.

 

В село Орешак, на 10км от Троян, се намира Троянският манастир “Успение Богородично”. Той е третия най-голям манастир в България след Рилския и Бачковския.

 

Априлци

 

Априлци е град, съставен от сливането на 4 големи села, които в днешно време се водят квартали на града. Разположен е в котловина, която се намира под най-високия връх на Стара планина – връх Ботев.

 

Поминъка на местните жители е свързан с планината. Развиват се дърводобива и животновъдството.

 

Априлци е изходен пункт за много планински маршрути. От квартал „Видима“  през ВЕЦ „Видима“ минава маршрутът за хижа „Плевен“ и от нея за връх Ботев. В южния край на квартал „Острец“ тръгва маршрутът  до хижа „Тъжа“ в Стара планина.

 

Градчето е в подножието на национален парк „Централен Балкан“. До него може да стигнете от квартал „Острец“ през Русалийски проход, както и от квартал „Видима“, при разклона за ВЕЦ „Видима“. В парка се намира и красивото Видимско пръскало.

 

А под връх Марагидик върху скалата „Калугера“ са нанесени графитни изображения с различна дебелина.

 

Трявна

 

Трявна е разположен в долината на Тревненска река, в северното подножие на Тревненска планина.

 

Самобитната архитектура на Трявна придава на града един неповторим облик. Тук по време на Възраждането през 17 век възниква Тревненската художествена школа. Тя е известна най-вече със своите дърворезбари и зографи. От тогава до днес поколенията майстори строители, градят църкви, мостове, училища. Те сътворяват оригиналната и красива тревненска къща. Двукатните къщи с издадени към улицата еркери и широки стрехи привличат почитателите на възрожденската архитектура от цяла България. Това дава силен импулс за развитието на туризма и услугите.

 

Освен със запознаване с архитектурните забележителности, туристите могат да се разходят и по двете екопътеки към върховете Бъзовец и Голям Кръстец. Могат също да разгледат пещерата Змеюва дупка и Марина дупка при село Генчовци.

 

На 6км от Трявна се намира Архитектурно-историческия резерват село Боженци, което е известно с къщите си покрити с каменни плочи.

 

Златица

 

От южната страна на Балкана е Златица. Градът е разположен между планинските вериги на Стара планина и Средна гора, както и свързващите хребети на двете планини Гълъбец и Козница, в най-високото от Задбалканските полета – Златишко поле. Наименованието на града произлиза от думата „злато“, тъй като северно от него, под старопланинския връх Свищи плаз, римляните са добивали ценния метал.

 

Символ на града е 17 метровата часовникова кула построена през 1777г. Градът е известен и като „Град на чешмите”. В миналото тук е имало 38 чешми от естествени водоизточници. В Златишкия метох в града три пъти е пребивавал Васил Левски, основавайки тук местен революционен комитет.

 

От града тръгват планински маршрути до хижа „Свищи плаз” и местността Кашана в Стара планина. От тук преминават двата планински прохода Златишки проход и този през Панагюрски колонии в Средна гора.

 

Пирдоп

 

Пирдоп се намира в средната част на Златишко-Пирдопската котловина. Разположен е на 696м надморска височина.

 

Между Пирдоп и Златица е разположен гиганта на родната цветна металургия „Аурубис България”. Компанията заедно с опериращите в района рудодобивни предприятия „Елаците-Мед” и „Дънди Прешъс Металс” определят икономическото развитие на района.

 

Градът е изходен пункт за туристически походи към хижите „Паскал“, „Момина поляна“, „Артьовица“, „Мали извор“.

 

На 5км североизточно от града се намира Еленската базилика – единствена по рода си на Балканския полуостров трикорабна укрепена базилика от V-VI век, манастирска църква на просъществувал до края на XVII век манастир „Свети Илия“.

 

Карлово

 

Карлово е разположено в северната част на Карловското поле. Националният музей „Васил Левски”, родната къща на Апостола на свободата, посреща посетители всеки ден през годината.

 

Наскоро открих полезен новинарски сайт за водещи новини от община Карлово RNews, с информация за историята и природните забележителности в района.

 

Климатичните условия в община Карлово и в Казанлъшкото поле определят двата района, като център на розопроизводството.

 

Над града величествено се издига Стара планина, която в тази част е най-висока със своя първенец връх Ботев (2376м). От градът тръгват два маршрута до този връх през хижа „Равнец” и хижа „Васил Левски”.

 

В планината над града се намира и живописния водопад Сучурум.

 

Сопот

 

Сопот е разположен в Стремската долина на 510 m надморска височина в подножието на Стара планина.

 

В града се намира най-големият завод на военно-промишления комплекс – ВМЗ–Сопот. Тук се произвеждат и машинни лагери под марката на SKF.

 

Сопот е родното място на патриарха на българската литература – Иван Вазов. Неговата къща музей се намира в центъра на града.

 

В града е началната станция на седалковия лифт до хижа Незабравка, който е най-дългият на Балканите. Може да ползвате лифта и за маршрут до хижа Добрила, а от там опитните планинари могат да се отправят и до връх Ботев.

 

Поради силните въздушни течения в планината над Сопот, градът е притегателен център за делтапланеристи. Това способства за изграждане на множество къщи за гости в района.

 

Калофер

 

Калофер е малко градче намиращо се в подножието на южните склонове на Стара планина. Градът, родно място на поета-революционер Христо Ботев, е символ на българския патриотизъм и съхранение на националните традиции. Всяка година тук на Йордановден се провежда традиционното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа.

 

Природата е била изключително щедра към подбалканския град Калофер. В планината са пропастите на Джендѐма, Купена и река Тунджа, река Бяла с водопадите. Тук се намира и четиривековния Калоферски мъжки манастир, съхранил в себе си твърдината на българския верски дух.

 

На север от Калофер, в планината, се намира местността Паниците. Тук има изградени няколко хотела и почивни станции.

 

Градът е важен пункт за много маршрути към националния парк „Централен Балкан“ – за хижа „Рай“, връх Ботев, водопад Райско пръскало, както и към резервата „Джендема“ и още много маршрути. Скалните отвеси на северен Джендем предлагат добри условия за практикуване на алпинизъм. Специално построена за туристите е екопътека „Бялата река“, която започва малко след Мъжкия манастир и минава през едни от най-красивите и живописни местности през по-безопасната част на „Джендема“.

 

Гурково

 

Гурково е разположен в източния край на Розовата долина. Градът носи името на своя освободител генерал Гурко от 1906 г.

 

Гурково е в южния край на Проходът на републиката (Хаинбоаз), който разделя Елено-Твърдишката и Тревненската планина. Проходът е с дължина 57,5 км и надморска височина - 698 м. В края на 1877 г. по време на руско-турската освободителна война през прохода преминават част от руските войски, които излизат в гръб на армията на Фейсел паша охраняваща Шипченския проход. През 1946 г. и 1947 г. проходът е разширен и покрит с паваж от бригадирите от първата в страната младежка трудова бригада.

 

Котел

 

Град Котел е разположен в Източна Стара планина, в равнинната част на планинска котловина. Тук Балканът не е толкова висок, както в останалите части. Най-високият връх Разбойна е с височина едва 1128м.

 

Котел се развива ускорено по време на българското Възраждане. Градът е известен със своята възрожденска архитектура – котленските дървени къщи. С възрожденската история може да се запознаете в Музея на котленските възрожденци. Тук се съхранява първия препис на „История славянобългарска”.

 

Тази пролет жителите на Котел отбелязаха 200 години от рождението на Георги Раковски. В неговия пантеон може да видите копие от сабята на революционера.

 

В района се намират двете природни забележителности – карстовия комплекс „Злостен” и “Римското кале”.

 

В статията е използвана информация от RNews.bg.





{START_COUNTER}