Вижте красотата на 7-те най-високи родни планини

Те впечатляват не само с надморската си височина, но и с красотата си.

Източник:
Публикувано на:
19 Май 2017
Рейтинг:
4.0 / 1 оценка
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
4087 бр.
Приблизително половината от територия на България е заета от различни по площ, височина, характер и произход планински образувания. Те са част от природното богатство на страната ни и са дом на множество растения и животни.

Родопи - вр. Голям Перелик  (2191м)


Снимка: Rumi/opoznai.bg

Родопите се простират на обширна територия и заемат голяма част от Централна Южна България. Разделят се условно на Западни и Източни Родопи.
В Родопите се намират едни от най-красивите и живописни места у нас.

Славянка - Гоцев връх  (2212м)

Славянка е характерна с карстовия си характер и разнообразен растителен свят. Наричана е „Китка планина”, защото почти през цялата година е като цветна градина.
Намира се на юг от Пирин на границата ни с Гърция.

Осоговска планина - вр. Руен  (2251м)

Планината дели територията си между нашата страна и Македония. Основен изходен пункт към нея е гр. Кюстендил от където по асфалтов път се стига до х.Осогово. От хижата до вр. Руен се стига пеша за 4 часа.

Витоша - Черни връх  (2290м)


Снимка: Диана Кьосева/opoznai.bg

Витоша е най-посещаваната българска планина. Издига се непосредствено над София и е един от символите на нашата столица.  Тук, през 1895г., е даден старта на организираното туристическо движение в страната.

Стара Планина - вр. Ботев  (2376м)

Това е най-голямата по площ и най-дългата (550км) българска планина. Снагата и разделя България на Южна и Северна и се простира от Сърбия до Черно море. Предбалканът също е част от нея. 

Пирин - вр. Вихрен  (2914м)


Снимка: Спасимир/bg.wikipedia.org

Пирин има приказно красив алпийски облик с блестящи мраморни върхове, остри скалисти ридове и над 140 ледникови езера. В снагата му се приютяват три биосферни резервата и множество защитни местности.

Рила - вр. Мусала (2925м)

Рила е най-високата планина в България и на целия Балкански полуостров. В европейската “класация” заема престижното 6-то място. Има цели 173 върха с височина над 2000м и множество красиви, ледникови езера.

Планините в България (37 на брой) са изключително разнообразни по големина височина, релеф, климат, флора и фауна. Те са неоценимо богатство за страната ни. Достъпни са целогодишно и са прекрасно място за почивка сред природата.

Вижте интересни кадри на най-впечатляващите и високи планини у нас във видео влога на sedemte_nai по Vbox7. 

Коментари

Коментирай 1000 символа